ადამიანის ცხოვრება და საქმიანობა ბუნებაზე კვალს ყოველთვის ტოვებს. თუმცა, სასოფლო სამეურნეო საქმის სწორად წარმართვით გარემოსთვის მიყენებულიზიანის შემცირება ყოველთვის შესაძლებელია. ინდუსტრიულმა რევოლუციამ და მონოკულტურული მეურნეობების გაშენებამ მკვეთრად გაზარდა მოსავლიანობა
ციტრუსოვანი კულტურის მოვლისა და შეწამვლის სქემა, წამლობების თანმიმდევრობა და პრეპარატების სახელწოდებები
საქართველოში სოფლის მეურნეობის ერთ-ერთ წამყვან დარგს მეციტრუსეობა წარმოადგენს. ციტრუსოვანთა გვარიდან ჩვენთან სამრეწველო მნიშვნელობისაა მანდარინი, ფორთოხალი და ლიმონი. ამ კულტურაში გავრცელებულია ისეთი მავნებლები, როგორიცაა: ციტრუსოვანთა ფრთათეთრა, ბეწვიანი, წითელი და ვერცხლისფერი ტკიპები,
ვაშლის სოკოვანი დაავადება
ვაშლის ქეცი სოკოვანი დაავადებაა, რომელიც განსაკუთრებულად აზიანებს ნაყოფს წერტილოვანილაქების სახით და უკარგავს მას საბაზრო იერსახეს. თავდაპირველად ყვითელი და მოყავისფრო-მომწვანო ლაქები ჩნდება ფოთლის ქვედა მხარეს, რომელიც მოგვიანებით ზედა მხარეს ვრცელდება. ლაქები
თხილის სოკოვანი დაავადება
თხილის ნაცარი სწრაფად გავრცელებადი სოკოვანი დაავადებაა. ფოთლის ფირფიტის ზედა მხარეს ჩნდება მოყვითალო ქლოროტიული ლაქები დაახლოებით 3 სმ დიამეტრით, რომლებიც ქვედა მხრიდან იფარება ნაზი მოთეთრო ფიფქით. ნაფიფქი ფოთოლზე ხელს უშლის ფოტოსინთეზის
ვაზის სოკოვანი დაავადება და საპრევენციო ღონისძიებები
ვაზის ჭრაქი ყველაზე ფართოდ გავრცელებული და საშიში დაავადებაა,რომელიც ვლინდება მაღალი ტენიანობის პირობებში. ჭრაქის ანუ მილდიუს გამომწვევი სოკოა Plasmopara viticola (ოომიცეტების კლასიდან). ის აზიანებს ვაზის ყველა ვეგეტატიურ და რეპროდუქციულ ორგანოს, ფესვის